Oenemastate ligt tussen Leeuwarden en Grou, midden in het klei-weidegebied en grenzend aan het merengebied van Friesland.

De Stins of State heeft een geschiedenis die terugvoert tot in de vroege Middeleeuwen. De toenmalige familie Oenema ontleende de naam aan de stins. In 1828 werd het slot voor een groot deel door brand verwoest en werd het huidige Oenema van de overgebleven materialen herbouwd. Het terrein, op oude terpgrond, heeft een oppervlakte van ruim twee hectare en is gedeeltelijk omzoomd door een laan met een dubbele rij lindenbomen. U treft aan: prachtige oude fruit- en notenbomen, een zeer gevariŽerde beplanting met veel geurende bloemen en een kruidentuin. Diverse zitjes garanderen een wijds uitzicht op omringende dorpen, maar bieden u ook het knusse van de aanwezige bebossing.

Oenemastate biedt u een aantal mogelijkheden: u heeft de keuze uit gezellig ingerichte tweepersoons kamers ruime en intiem ingerichte appartementen met douche en/of bad, wc, en volledig ingerichte keuken. Dineren kunt u of in de opkamer of in de tuinkamer. Wij serveren een driegangen diner, met soep vooraf, vlees of vis, gebakken of gekookte aardappelen en drie verse groenten en een nagerecht voor 15 euro p.p.

We hebben vers en onbespoten fruit uit eigen boomgaard, eigengemaakte jam en verse scharreleieren. In de tuinkamer kunt u eten, u kunt er lezen, spelletjes doen en t.v. kijken. Stelt u het op prijs om het oude voorhuis te bekijken dan bieden wij u die mogelijkheid. Ook kunt u op verzoek de nacht in een van de bedsteden doorbrengen.

Op Oenemastate bieden wij plaats voor vier tenten, caravans of campers. U krijgt een plek tussen de fruitbomen met volledige privacy. Fietsen zijn bij ons te huur en alle seizoenen kunt u bij ons terecht. Ook hebben wij mogelijkheden voor exposities, zowel binnen als buiten.

Kortom,
Oenemastate is een fijne plek, een bron van rust en inspiratie..!